Maria Sundberg - SYV

Viktiga datum och aktiviteter för elever i åk. 7, 8 och 9

Årskurs 9

Klassvisa gymnasieinformationer

Jag kommer att informera alla klasser om gymnasievalet, det kommer att ske under vecka 34. Eleverna får i samband med detta även information om PRAO:n som är under veckorna 41, 42, 43,45, 46 en klass per vecka. Under vecka 34 kommer även eleverna att få besök av en representant från Handelskammaren Mälardalen som föreläser om arbetsmarknadskunskap.

9A vecka 41

9B vecka 42

9C vecka 43

9D vecka 45

9E vecka 46

Information till vårdnadshavare den 18/9 klockan 18.00 i aulan

Vårdnadshavare bjuds in till en information om gymnasievalet, i samband med detta finns en representant från Handelskammaren Mälardalen med och berättar om hur deras inspirationslektioner ser ut när de besöker elever i årskurs 7 och 9.

Gymnasiemässa i Örebro

Den 11 oktober åker alla elever i åk. 9 till Örebro för att besöka gymnasiemässan. Vi samlas utanför skolan vid bussfickan klockan 08.10, man måste se till att prickas av på klasslistan innan man får stiga på bussen. Vi åker hem till Nora igen klockan 11.15 och äter lunch direkt vi är tillbaka på skolan igen.

På gymnasiemässan finns dom flesta gymnasieskolor i Örebro län representerade.

Elever i årskurs 8 och vårdnadshavare är välkomna att besöka gymnasiemässan efter klockan 16.00, det är öppet till 19.00 för allmänheten.

Samtal inför gymnasievalet

Många elever har börjat boka in sig för samtal inför gymnasievalet. Samtal bokas antingen direkt med mig, eller via mejl, SMS eller Facebook. Det kan även bokas via mentor eller elevhälsa

För vissa elever räcker det med ett samtal där vi bara checkar av, och för andra elever behövs flera samtal. Vårdnadshavare är alltid välkomna att vara med.

"Elev för en dag"

Många gymnasieskolor erbjuder elever i årskurs 9 att vara elever för en dag på deras skola. Man får då möjlighet att uppleva hur det är att gå på det gymnasieprogram och gymnasieskola som man är intresserad av. Ett utmärkt tillfälle att få veta hur det känns i verkligheten.

OBS! Det är viktigt att man har fått ledigt av sin klassföreståndare innan man får åka.  Dessa besök bokas genom mig, SYV.

Ansökan till gymnasieskolan

Efter jullovet kommer eleverna att få personliga inloggningsuppgifter utdelade av mig, jag kommer att gå igenom hur man ansöker och därefter har eleverna ungefär en månad på sig att göra sina val. Man ansöker via datorn till gymnasieantagningens Dexter. Alla elever som önskar kommer att få hjälp av mig att göra sin ansökan men det förutsätter att dom själva bokar en tid för detta i förväg.

Preliminärt antagningsbesked

Preliminärt antagningsbesked baserat på höstterminsbetyget, datum meddelas senare

Omvalsperiod

Man har möjlighet att ändra i sin ansökan om man önskar det. Om man vill göra ett omval så meddelar man mig det så att jag "låser upp" ansökningskontot igen. Därefter gör man precis som första gången man gjorde sin ansökan. Det är viktigt att man söker innan sista omvalsdagen.

Om man är nöjd med den ansökan man gjort låter man det bara vara.

Årskurs 8

Under vecka 34 kommer eleverna att få besök av en representant från vårdbranschen, hon föreläser om olika yrkesområden inom vården

"8:ans år"

Under vecka 34 kommer eleverna att få besök från delar ur elevhälsoteamet samt personal från fritidsgården.Vi presenterar oss och berättar vad "8:ans år" kommer att handla om. Eleverna kommer under årskurs 8 att få vara med på olika aktiviteter och lektioner som bl.a. handlar om relationer, vänskap och värderingar

PRAO

Eleverna kommer att ha en veckas PRAO under vårterminen, en vecka per klass.

8A vecka 11

8B vecka 12

8C vecka 13

8D vecka 14

8E vecka 15

Gymnasieinformation

Eleverna kommer att få klassvisa gymnasieinformationer som förberedelse inför gymnasievalet i årskurs 9

Årskurs 7

Skolans betydelse och framtida valmöjligheter

Eleverna får en övergripande information om vad gymnasieskolan handlar om, vad man kan välja samt kunskaperna och betygens betydelse.

Arbetsmarknadskunskap

Eleverna får klassvisa informationer