Rehabiliteringsarbete och omplacering
Rehabiliteringsarbetet innebär: Att det möjliggör för den anställde att komma åter i arbete och att minska sjukfrånvaron.
Rehabiliteringsutredning ska göras om den anställde:
När
ska
Om
Att en arbetstagare stadigvarande övergår från ett arbete till ett annat hos arbetsgivaren.
Omplaceringen bör vara preliminär i första steget under en prövoperiod och sedan utvärderas tillsammans med den anställde, arbetsledaren och rehabiliteringsansvarig innan den övergår i en definitiv omplacering.
Alla lediga anställningar ska anmälas till personalavdelningen. Vid tillsättning av vakant/ny tjänst ska dessa prövas mot eventuella omplaceringar. Anställd som uppfyller de formella kraven och lämpligheten för ledig tjänst har företrädesrätt i samband med omplacering pga. rehabiliteringsskäl
Ersättning på normalnivå utbetalas under max 364 dagar.
Den anställde kan ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå i högst 550 dagar. Totalt antal dagar med sjukpenning är 364 dagar + 550 dagar = 914 dagar.
I undantagsfall kan den anställde ansöka om fler dagar på fortsättningsnivå vid ex; godkänd arbetsskada, vård på sjukhus, omfattande vård utanför sjukhus, risk för omfattande försämring pga. arbete eller deltagande i arbetsmarknadspolitiskt program.
Dag 1-90
Dag 91-180
Dag 181-365
Dag >= 365
Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2019-05-09