Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2021-03-01 12.09

  Inga idrottstävlingar för unga


  I nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheter framgår att det inte ska förekomma några tävlingar inom idrott och föreningsverksamhet för barn och unga.
  Läs mer
 • 2021-02-25 13.15

  Fortsatt distans men fritids öppet


  Ytterligare en veckas distansundervisning för Karlsängskolans tre årskurser. Men övriga skolors undervisning på plats och fritidshemmen öppna som vanligt.
  Läs mer
 • 2021-02-19 12.30

  En fjärdedel av alla äldre vaccinerade


  En fjärdedel av alla invånare i Nora kommun över 75 år är nu vaccinerade. Dessutom de flesta som arbetar på boenden och hemtjänst. Det är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Nora vårdcentral och Nora kommun.
  Läs mer
 • 2021-02-05 13.21

  Fortsatt stängning av lokaler


  Lokaler för idrott och kultur öppnas nu upp för ungdomar som är födda upp till år 2002. I övrigt fortsätter Nora kommun att ha lokaler stängda, i enlighet med regeringens inriktning för kommunerna.
  Läs mer
 • 2021-01-19 10.49

  Fritidsbanken öppnar för utlämning


  20 januari öppnar Fritidsbanken för beställning av utrustning via epost och utlämning utanför, utan fysiska möten.
  Läs mer
 • 2021-01-18 12.47

  Information till dig med hemsjukvård och hemtjänst


  Nu finns information om vaccination för dig som har hemsjukvård respektive hemtjänst.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13