• A-Ö
 • Om webbplatsen
 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2022-01-04 14.29

  Nya lokala beslut - januari


  Regeringen och folkhälsomyndigheten har från och med den 23 december infört nya rekommendationer. Nora kommun har utifrån detta infört nya lokala beslut.
  Läs mer
 • 2021-12-22 11.13

  Nya lokala beslut


  Regeringen och folkhälsomyndigheten har infört nya rekommendationer inför jul. Nora kommun har utifrån dessa infört nya lokala beslut.
  Läs mer
 • 2021-11-25 08.31

  Nya rekommendationer corona/covid-19


  Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer som gäller från och med den 22 november. 24 november och från den 1 december.
  Läs mer
 • 2021-10-15 11.51
  Dos tre för personer med kommunal hälsa och sjukvå...
  Nora kommun förbereder nu för vaccination av personer som har kommunal hälsa och sjukvård.
  Läs mer
 • 2021-09-24 10.02

  Återöppning av ishallen


  Ishallen öppnar för allmänhetens åkning, från och med måndag den 27 september.
  Läs mer
 • 2021-09-01 09.08

  Återöppning av samlings- och utbildningslokaler


  Samlings- och utbildningslokaler på Tullbackagården och Hagbyängar öppnar från och med idag den 1 september.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13