Grundskola

Grundskolan börjar med förskoleklass, f-klass, för sexåringar och pågår till årskurs 9.

Läsårstider, lov och nationella prov

Läs mer om Läsårstider och lov i Nora kommun, när terminerna börjar och slutar samt alla lovdagar.

Skolmatsedel

www.skolmaten.se/d/nora-kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se matsedel för Nora kommuns skolor. På www.DinSkolmat.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ladda hem en app för dina mobila enheter.

Närvaro och ledighet

Utbildningen i grundskolan är obligatorisk. Är ditt barn frånvarande pga av sjukdom, tandläkartid eller läkarbesök ska anmälan göras via telefon till skolan. För elever på Karlsängskolan kan vårdnadshavare även göra frånvaroanmälan via SchoolSoftlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du ansöka om ledighet fyller du i blanketten Ledighetsansökanlänk till annan webbplats och lämnar den till skolan. Klassföreståndaren får bevilja ledighet för två dagar under ett läsår. Längre ledighet beviljas av rektor.

Vårdnadshavare ska ta hänsyn till provdatum för de Nationella proven vid planering av t ex semesterresor. Elever i åk 6 och 9 kommer inte att beviljas ledigt under dagar då nationella prov ska genomföras. Aktuella provdatum finns på Skolverkets webbsidalänk till annan webbplats.

Barnomsorg och stängningsdagar

Barnomsorgen är stängd fem heldagar per år för personalens kompetensutveckling och planering. Stängningsdagarna gäller för förskola, familjedaghem och fritidshem. Stängningsdagar för barnomsorgen med jouröppen verksamhetlänk till annan webbplats

Skolresor och skolskjutsar

Skolresor anordnas av respektive skola eller klass. Kommunen ansvarar för skolskjutsar. På denna sida finns information om skolskjuts.

Grundskolor

Nedan finner du en lista på alla grundskolor i Nora kommun samt länk till deras sida.

Länk till skolornas gamla webbsidor. Släcks ned våren 2019.

Förskoleklass

Förskoleklass är barns första kontakt med skolan. Den startar på hösten det år barnet fyller 6 år. Att gå i förskoleklass är obligatoriskt från hösten 2018.
I januari får du som vårdnadshavare ett informationsbrev med en fråga om önskad skola. Du kan önska skola där du vill att ditt barn ska gå. Du har möjlighet att ansöka till tre skolor. Det är viktigt att du gör tre val för att ditt barn i största möjliga utsträckning ska erbjudas plats i en skola som du önskar.

Eleverna placeras efter vårdnadshavarnas önskemål i mån av plats. I april får vårdnadshavaren besked om vilken skola barnet placerats på.

Önskas fritidshem som ett komplement till förskoleklass ansöker du om detta på särskild blankett.länk till annan webbplats

Val av skola

Alla elever hör till en särskild kommunal grundskola. Det är oftast den skola som ligger närmast hemmet. Alla elever har rätt att välja vilken skola man vill gå i. Om man önskar gå i en annan skola än den man tillhör kontaktas rektor på den skola man önskar gå. Detta ska ske före 1 mars varje år för att vi ska kunna planera inför höstterminen. Viktigt att tänka på är att eventuell skolskjuts inte erbjuds om man väljer en annan skola än den man tillhör.

Ansökan till skola eller byte av skola

Här kan du ladda hem blanketten Ansökan om mottagande i grundskolan samt byte av skola öppnas i nytt fönsteroch ansöka om mottagande i skola eller byte av skola i Nora för ditt barn.

Omdömen, betyg

Elever har rätt till skriftliga omdömen i de ämnen de läser. De skriftliga omdömena presenteras för elever och föräldrar på utvecklings­samtalen som genomförs en gång per termin.

Från och med höstterminen 2012 ges terminsbetyg i slutet av varje termin från och med årskurs 6. Eleverna ska få betyg i alla ämnen utom i språkval. Betyg i språkval sätta från och med höstterminen i årskurs 7. I slutet av vårterminen får eleverna i årskurs 9 ett slutbetyg och det är med slutbetyget som eleverna söker in till gymnasieskolan.

I grundskolan är en nya betygsskalan sexgradig, fem godkända (A-E) och ett icke godkänt (F).

Skolverkets webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om den nya betygsskalan.

Personuppgifter

Elevernas personuppgifter är förtecknade i ett databaserat register hos Nora kommun med barn- och utbildningsnämnden som registeransvarig. De registrerade uppgifterna är nödvändiga för att kommunen ska kunna fullgöra sina åligganden när det gäller elevernas skolgång.

Skolorna i Nora har också ett Internetbaserat informationssystem (Dexter), för bl a rapportering av elevernas frånvaro och för kommunikation med föräldrar.

Enligt personuppgiftslagen har varje registrerad rätt att en gång per år, efter skriftlig ansökan, erhålla besked om personuppgifter behandlas eller ej. Kommunen är även skyldig att på begäran rätta, blockera och utplåna uppgifter.

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2019-09-02