• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Nyhetsbrev för företagare i Nora kommun - November

Nu är det dags för en företagsträff, där pratar vi om att driva företag i Nora och om hur kommande företagsträffar ska se ut. I det här nyhetsbrevet får du även veta mer om kommunens arbete för ett bättre näringslivsklimat, som görs tillsammans med både kommunens näringsliv och Kungsörs kommun som lyckats bra. Vi får kika på pågående projekt i kommunen och ta del av en hel del företagsbesök och andra träffar av intresse.

Trevlig läsning!

 

Bild med texten välkommen företagsträff 30 nov

Välkommen på Företagsträff!

Välkommen till en företagsträff där vi pratar om företagsklimat, rankningssiffror och vad kommunen arbetar på för projekt just nu. Vi workshoppar också omstart av företagsträffar och träffar kommunens nya näringslivsutvecklare Josephine Hedlund. Passa på att presentera just ditt företag och komma med dina inspel på kommande företagsträffar!


Tid och plats

30 november kl. 16.00-18.00 på restaurang Karlsson Choice, Nora

Övrigt

Träffen kostar ingenting, men du behöver vara anmäld.

Grönsaker som vattnas

Var med i arbetet att stärka livsmedelsberedskapen i kommunen

Hur mycket jordbruksmark finns och vad används den till? Vilka livsmedel produceras och hur ser näringslivet för livsmedelsförädling ut i kommunen?

Räcker maten vid kris och krig? Vi vill prata mer om hur det ser ut i Nora kommun och hur vi kan arbeta tillsammans för att säkerställa livsmedelsberedskap. Målgrupp: politiker, tjänstepersoner, företagare och civilsamhälle.

Idag är det 18 anmälda till träffarna och det finns plats kvar.

Tid och plats

21 november kl 09.00-12.00 (kl 08.30-09.00 bjuder vi på enklare frukostfika), samt 12 december kl 13.00-16.00. Anmälan här i länken. Länk till annan webbplats.

Förbättrade förutsättningar för småföretagare i Nora

Förutsättningarna för små företag i Nora ligger nära riksgenomsnittet. Jämfört med förra året har förutsättningarna förbättrats. Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund. Nora kommun är rankad som nummer 161 av 290. Det är 75 placeringar bättre än förra året!

Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för fjärde året i rad visa förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader och vårt Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande. Av samtliga kommuner i Örebro län är Lekeberg bäst och hamnar på plats 62 av 290.

Drönarbild av nora tätort

På bilden ser vi kommundirektör Christina Landoff, bygglovschef Martin Nordh, samhällsplanerare Jonathan Pedersén, enhetschef stadsbyggnadskontoret Isabella Lohse, näringslivsutvecklare Josephine Hedlund, samhällsutvecklingschef Karin Öhman, turistchef Håkan Ceder, kommundirektor Kungsörs kommun Claes-Urban Boström, näringslivschef Kungsörs kommun Ida-Maria Rydberg, KSO Dan Pierre, kommunalråd Anna Karlsson, kommunalråd Nicklas Johansson, kultur- och fritidschef Christina Hellström, verksamhetschef socialförvaltning Eija Kilpala.

Josephine med tre personer från Näringslivsrådet

På bilden ser vi, från vänster, Dan Pierre kommunstyrelsen ordförande, Ros-Marie Lundqvist Näringslivsrådets ordförande och representant för Företagarna, Josephine Hedlund näringslivsutvecklare Nora kommun, Sandra Ljung Rigsten representant för Köpmannaföreningen.

Ett viktigt avstamp för Noras näringslivsarbete

”Vi är tacksamma för möjligheten att få berätta om vår resa, hur vi jobbat och jobbar i Kungsörs kommun för att stärka samarbetsklimatet mellan kommun och näringsliv. Mötet igår inspirerade oss mycket och vi ser fram emot att följa Noras resa. Heja alla företagsvänliga kommuner!” Så säger Ida-Maria Rydbeck, näringslivschef i Kungsörs kommun.

Från Kungsörs kommun hade kommundirektör Claes-Urban Boström och näringslivschef Ida-Maria Rydberg vänligheten att berätta om deras resa från ett resultat på 289 till plats 23 i Svenskt Näringsliv rankning. Det som gjorde framgången var gediget och hårt arbete, tillsammans med näringslivet såklart.

Näringslivsklimatet hänger samman med alla andra verksamheter som en kommun ansvarar för, och vice versa. Vi vill vara en kommun med en samlad vision och arbeta med den på bred front och på lång sikt. Och det arbetat har vi påbörjat nu, bland annat genom en nyligen antagen näringslivsstrategi. Den 12 oktober samlades flera av kommunens tjänstepersoner och politiker för att lära mer. Deltagandet från kommunens olika delra visar hur vi på bred front värnar och vill näringslivet väl. Och att vi vill lära tillsammans och arbeta framåt.

Näringslivsstrategin

I juni i år togs en näringslivsstrategi fram av kommunen tillsammans med näringslivet. Syftet med en strategi är att enas kring målsättningar och samlas kring en gemensam vision för att kunna skapa ett starkare näringsliv. Med detta kan fler arbetstillfällen skapas, ett levande samhälle och en starkare ekonomi. Alla kommuner har inte en plan eller strategi för sitt näringslivsarbete.

Fokusområden i näringslivsstrategin

I näringslivsstrategin ser vi främst tre fokusområden:

  • Mark- och planberedskap
  • Kompetensförsörjning och utbildning
  • Service, bemötande och myndighetsutövning

Inom samtliga områden ska kommunen verka för bättre förutsättningar. Vill du läsa strategin och fokusområdena? Klicka här för att ta dig till näringslivsstragin. Länk till annan webbplats.

Näringslivsråd

Sedan flera år har även Nora kommun ett näringslivsråd som samlar representanter från näringslivet i kommunen. Det är heller inte alla kommuner som har ett sådant råd - Nora ligger i framkant här! När rådet ses så diskuteras aktuella frågor, framgångar och problem. Och just arbetar de på en handlingsplan som ska göra näringslivsstrategin till verklighet.

Pågående projekt

Vill du hålla koll på vilka projekt som sker inom kommunen? Här du se pågående projekt i Nora kommun, bland annat vatten- och avloppsprojekt, gatuarbeten, trafikregleringar, trafikprojekt och byggprojekt och aktuella detaljplaner. Klicka på knappen nedan fär att läsa mer.

På bilden ser vi Jonathan Pedersén, samhällsplanerare på Nora kommun. Jonathan jobbar över övergripande planering (ÖP) och informerar här på höstens föreningsträff om pågående projekt, bland annat Karlsängskolan.

Drönarbild av nora tätort

Lägesrapport: 1045 företag i Nora

I Nora kommun finns idag 1045 företag registrerade. Under 2023 har hittills 55 företag registrerats. Det är hittills 45 ungdomar från Nora kommun som har anmält sig för att driva UF-företag under detta läsår.

"Företagsamheten är stor i kommunen och det är inspirerande. Jag är också glad att jag mött en hel del av de redan" säger Josephine Hedlund som är näringslivsutvecklare i kommunen, hon fortsätter:

"På årets julmarknad kommer fler av Noras UF-företag ställa ut, se till att besöka både marknaden och Uf-företagen för att stödja dem i sin entreprenöriella resa."

Vill du också prenumerera på nyhetsbrevet?

Klicka på knappen och välj vad du vill prenumerera på. För att ta det av detta nyhetsbrev, välj: "Nytt från näringsliv"

Företagsbesök

Vill du hålla dig uppdaterad om företagsbesöken och läsa lite mer om dessa? Följ Nora kommun på instagram, länk här Länk till annan webbplats..

Bild på representanter från Nora kommun och Frabe Industri

Frabe Industri

Frabe industri i Nora är den kompletta leverantören av laserskärning, plåtarbeten, svets och smide. De har funnits på Nyttorps industriområde sedan i början av 1970 talet.

Nora kommuns samhällsplanerare Jonathan Pedersén, näringlivsutvecklare Josephine Hedlund och kommunstyrelsensordförande (KSO) Dan Pierre hälsade på företaget med Leif och Fredric Carlsson i spetsen. Samtalen vandrade mellan kompetensförsörjning, laserskärning, mark och tomter och i stort ett engagemang för Nora.

Fredrik Lindberg från Q-fog

Q-fog

Sedan starten 2006 har de sålt 2797 mobila sprinklers och räddat otaliga liv. Fredrik berättar att en farbror har räddats fyra gånger av samma enhet. Deras största enskilda kund finns i Köpenhamn.

VD Fredrik Lindberg ser vi på bilden, till höger om honom finns en av deras mobila sprinklers. Fredrik och Josephine pratade om förutsättningar att driva företag i kommunen, om att de snart lanserar en ny mobil enhet som kan möjliggöra ökad tillväxt och om hur företagsträffar ska vara för att vara bra.

Anna-Karin Agerberg och Josephine Hedlund

Djurtema

Vi är glada när företag väljer att flytta till Nora, säger näringslivsutvecklare Josephine Hedlund som nyligen besökt Djurtema. Även om det var många år sedan nu, så gick ändå flytten till Nora och idag finns butik och olika evenemang på gården i Siggegården i Ås.

En av delägarna, Anna-Karin Agerberg, visar runt i butiken. Jag tycker det är toppen när kommunen kommer och besöker även oss småföretagare, säger Anna-Karin, när Josephine frågar hur besöket varit.

Maggan Rigsten från Frino El med Josephine Hedlund, Nora kommun

Frino El

”Jag tror att det är bra service och att lyssna på kundernas feedback som gjort det.” Så säger Maggan Rigsten som är en av ägarna för Frino el AB på frågan om hur det kommer sig att företaget över tid gått bra.

”Kul att du bara kommer förbi såhär, det är trevligt när kommunen är ute på fältet” säger Maggan. De båda pratar vidare om inredning, elektriker, adventsljusstakar, uppdrag för kommunen och att vid starten för 15 år sedan så var butiken mycket mindre.

Sophie och Tobbe, Pershyttans tågcafe med Josephine, Nora kommun

Pershyttans tågcafé

”Om vi får drömma ser vi uppfräshade vagnar, utekök, fler besökare, mer tåg från Nora och massa annat” säger Sophie Pettersson som tillsammans med maken Tobbe driver Pershyttans Tågcafé.

Nu är caféet stängt för säsongen och en lagom regnig dag fick de besök av Nora kommuns näringslivsutvecklare Josephine Hedlund. Samtalet gick mellan dåtid, framtid, det som sker på marken och även under mark.

Ida Thorell och Josephine

42 UF-ungdomar från Nora!

42 ungdomar från Nora är idag registrerade för att driva UF-företag 2023-2024. Och registreringen stånger 1 december, så kanske blir det än fler!

I hela Örebro län kommer närmare 1400 elever starta upp UF-företag. Vissa blir företagare, alla blir vinnare!

Här ser vi näringslivsutvecklare Josephine Hedlund tillsammans med regionchef Ida Thorell som berättade mer om allt häftigt Ung företagsamhet gör och kommer att göra.

Vi vill gärna träffa dig!

Vill ditt företag ha besök av oss där du får berätta om din verksamhet och pratar om eventuella funderingar?

Maila till josephine.hedlund@nora.se eller ring henne på telefon: 070-534 94 60

Hoppas vi ses snart!

Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
Sidan uppdaterad: