Psykisk hälsa och ohälsa - vuxna
För dig som är vuxen och behöver stöd för din psykiska hälsa finns flera former av hjälp.
Personligt ombud
Personligt ombud är en person som arbetar på uppdrag av dig. Målet är att du ska få ta del av de insatser som du behöver och har rätt till. Läs mer om personligt ombud. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunen kan erbjuda hjälp och stöd
- hjälp och stöd i hemmet, anpassat efter behov,
- serviceboende,
- sysselsättning och dagverksamhet - anpassade arbetsuppgifter under handledning,
- Aktiviteter som främjar socialt umgänge och en givande och aktiv vardag.
Kontakta biståndshandläggaren för mer information
Anhörigstöd
Du som är anhörig till någon som lever med ett psykiatriskt tillstånd eller en psykiatrisk diagnos kan ibland själv behöva rådgivande stöd och handledning.
Som anhörig räknas den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som inte klarar av vardagen på egen hand.
Du som bor i Örebro län kan ta kontakt med vår anhörigkonsulent som finns inom Föreningen för Psykiatriskt samarbete (FPS). Kontakt kan tas för individuell rådgivning och stöd eller för att göra intresseanmälan till anhörigutbildningen Var varsam mot dig själv.
Utbildning
Var Varsam mot dig själv, är en kurs för anhöriga till personer som mår psykiskt dåligt och utbildningsmodulerna handlar främst om att hitta verktyg i bemötandefrågor och för att motverka den stress som vanligen är kopplat till sitt omsorgsgivande. Utbildningen ges för anhöriga bosatta i Nora, Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg. Du kan klicka här för att läsa mer (extern sida) Länk till annan webbplats.
Stödsamtal
Är du bosatt i någon av Örebro läns 12 kommuner, förälder, sambo eller annan anhörig och stödjer en närstående med fastställd psykiatrisk diagnos/NPF? Du som anhörig kan ibland själv behöva stöd och har här möjlighet att boka tid för individuellt stödsamtal
En anhörigkonsulent stödjer anhöriga till personer med psykisk ohälsa i länets alla 12 kommuner. Anhörigkonsulenten erbjuder stödsamtal, rådgivande handledning och motiverande samtal för beteendeändring, guidar till rätt instans inom Region Örebro Län och tar reda på och informerar om närståendes sjukdom/tillstånd, rättigheter inom psykiatrisk vård och rehabilitering. Kontakterna är kostnadsfria.
Såväl individuellt stöd som Anhörigutbildningen är kostnadsfri.
Kontakt / intresseanmälan
Anhörigkonsulent Birgitta Gunnarsson
Epost: anhorigkonsulent@psykiatrisktsamarbete.se
Telefon: 070-320 48 14
Föreningen för Psykiatriskt Samarbete, FPS, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samverkar med länets tolv kommuner, psykiatrin, Region Örebro Län, Nätverket Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) samt andra intresseföreningar och bildningsförbund. Tillsammans stöttar vi anhöriga till personer som lever i Psykisk ohälsa.
Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad:
Avgifter för de olika tjänsterna